19 Nisan 2011 Salı

Şanlıurfa Ünlüleri:ABUZER AKBIYIK.Folklor Araştırmacısı-Şair ve Yazar

1958 yılında Şanlıurfa’da doğdu. İlk, orta tahsilini Şanlıurfa'da yaptı. 1978 yılında Afyon Maliye Muhasebe Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. 1981-2006 yılları arasında Şanlıurfa'da Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalıştı. Halen Ankara’da özel bir şirkette Mali İşler Genel Müdürü olarak çalışmaktadır. Evli ve dört çocuk babasıdır.
1970 yılından beri Şanlıurfa folkloru üzerine araştırma ve derleme çalışmaları yapmaktadır. Bu güne kadar yayınlanmış 10 kitabı vardır. Urfalı ünlü üç musiki ustasının hayatı ile ilgili Türkçe ve İngilizce kitap ve seslerinden oluşan 2 CD hazırlamıştır.
Şiir yazmaktadır. Şiirleri ilk olarak 1976 yılında Eskişehir Hakimiyet gazetesinde yayınlanmıştır. Araştırma yazıları, makaleleri ve şiirleri çeşitli dergi ve gazetede yayınlanmıştır. Derlediği uzun havalar TRT Repertuarına alınmıştır. Araştırdığı türkü hikayeleri belgesel filim olarak çekilmiştir.
Folklor la ilgili konferans vermiş, birçok bilimsel toplantılara ve televizyon programlarına konuşmacı olarak katılmıştır. Folklorumuzun kaynak kişileri, ses ve saz sanatçıları ve şairlerle mahalli radyo ve televizyonda programlar yapmıştır. Bu çalışmalarından dolayı Folklor Araştırmaları Kurumu tarafından kendisine “Türk Folkloruna Hizmet Ödülü”, ŞURKAV tarafından “Kültür Sanat” ödülü ve Motif Halk Oyunları Eğitim ve Öğretim Vakfı tarafından Halk Bilimi Teşvik Ödülü verilmiştir.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hiç yorum yok: